In de workshop Verbinden met eenzaamheid gaat het over vragen als:

Hoe herken je eenzaamheid en hoe maak je het bespreekbaar?

Veel hulpverleners geven aan dat zij te maken hebben met eenzame mensen en dat zij hier graag iets aan willen doen. En zij vragen zich af Hoe doe je dat? Deze workshop gaat over het bespreekbaar maken van eenzaamheid en het geven van praktische handvatten om er mee om te gaan.

Eenzaamheid kent vele gezichten. Daarom gaan we in deze workshop dieper in op verschillende mogelijkheden passend bij de eigen werkpraktijk. Verbinden met eenzaamheid kan op vele manieren.

Deze workshop is interessant voor vrijwilligers en hulpverleners die zich willen verdiepen in het omgaan met mensen die eenzaam zijn.

  • themabijeenkomst: deelnemers gaan in gesprek met elkaar. Met behulp van spelkaarten ga je dieper in op het huidige en het gewenste sociale netwerk. Je wisselt ideeën uit over het versterken van het netwerk . Centraal thema is “Durf te vragen”.
  • praktische oefeningen: centraal staat het verdiepen van kennis over eenzaamheid, het vereenzamingsproces en de schroom of weerstand om het bespreekbaar te maken. De praktijkoefeningen bieden handvatten om het onderwerp te bespreken.

Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen denken dat zij oplossingen moeten bedenken voor degene die eenzaam is. Veel belangrijker is dat je het gesprek met de ander echt aangaat. Alleen wanneer je weet wat er speelt, kun je de ander helpen om weer zelf de regie op te pakken. De oplossing zit vaak in onverwachte kleine dingen. Tijdens de workshop verkennen we de mogelijkheden.

Kijk ook eens bij Verbinden met eenzaamheid nieuwsbrief!

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.