De Universiteit Twente wilde voor drie UT opleidingen nieuwe brochures.

De opleidingen Technische Informatica, Telematica en BedrijfsInformatieTechnologie wilden toegankelijke informatie voor aankomende studenten. Mijn specialiteit ligt in zorg en welzijn en daarom werkte ik voor deze opdracht samen met een tekstschrijver gespecialiseerd in technische onderwerpen.

Tijdens een van de interviews met een hoogleraar kwam mijn achtergrond ter sprake en hij vroeg zich af waarom ik hem allerlei vragen stelde. Hoe kon ik deze brochure maken zonder een technische achtergrond? Ik vind dat natuurlijk een goede vraag maar het antwoord is voor mij ook eenvoudig: 

‘Stel dat een aankomende student tegenover u zit. Zij moet kiezen zonder dat zij allerlei technische kennis in huis heeft. Waarom zou zij voor deze studie kiezen? Lukt het om dat in gewone mensentaal aan haar uit te leggen? Wanneer u dat aan mij kunt uitleggen, dan geef ik dat in heldere taal in een brochure weer. Het gaat namelijk om heldere taal, om een boodschap overbrengen.’ 

Dat is voor mij elke keer opnieuw de uitdaging. Zeg in gewone taal waar het om gaat, juist wanneer het lastige onderwerpen zijn.

Het vervolg op het schrijven van de technische brochures was een opdracht om de algemene brochure van de Universiteit Twente te herschrijven. Dat was een compliment voor mijn werk!