Lopen is een bedrieglijk eenvoudige prestatie met allerlei goede effecten. Aldus Shane O’Mara, neurowetenschapper, in zijn boek Te voet (2020). Het is een lofzang op wandelen en ik vind het prachtig hoe O’Mara niet alleen ingaat op de wetenschappelijke feitjes van het lopen of op de gezondheidswinst. Hij geniet gewoon van een stevige wandeling.

Fysiek en sociaal

Te voet gaat een aantal keren gedetailleerd in op verschillende functies van de hersenen. Shane O’Mara is hoogleraar experimenteel hersenonderzoek en in dit boek deelt hij zijn uitgebreide kennis met ons. Hiervoor gebruikt hij resultaten uit allerlei onderzoeken en maakt deze toegankelijk en begrijpelijk. Hij begint zijn verhaal bij het ontstaan van lopen en hoe dit de mens allerlei voordelen heeft gebracht. Fysiek hebben we onze handen vrij om allerlei andere taken te vervullen. Sociaal kan het een prikkel zijn om dingen te veranderen. Wandelen maakt onze geest mobiel en opent de weg naar nieuwe mogelijkheden. Samen lopen en met name samen lopen met een doel, kan effectief zijn om verandering in onze samenleving te bereiken.

EASE

Daarom moeten onze beleidsmakers met de inrichting van onze samenleving, steden en dorpen rekening houden met lopen. O’Mara gebruikt hiervoor het ezelsbruggetje EASE dat uit 4 elementen bestaat:

  1. Easy
  2. Accessible
  3. Safe
  4. Enjoyable

Voor het beloopbaar houden van onze steden zouden beleidsmakers op deze vier punten moeten letten. De aandachtspunten voor leefbaarheid en herinrichting zijn dus het gemakkelijk belopen en het toegankelijk, veilig en plezierig zijn voor iedereen.

Ommetjes app

Een mooie ontwikkeling passend bij het wandelen vind ik de Ommetjes app van de Hersenstichting waarmee je samen met anderen kunt wandelen. De app is bedoeld om gezond gedrag te stimuleren en meer bekendheid te geven aan het werk van de Hersenstichting. Het is een leuke manier om samen met anderen te wandelen en elkaar te stimuleren om te blijven wandelen.

Genieten

Laat de wind in je gezicht waaien, …, voel de regen op je gezicht, de grond onder je voeten, …, laat je geest vrij… Lopen komt voort uit ons verre evolutionaire verleden, maar lopen is ook onze toekomst.

Zo besluit O’Mara zijn boek en zijn boodschap is duidelijk: lopen is goed voor je en hij kijkt uit naar de dag dat artsen wandelen gaan voorschrijven als behandeling voor onze gezondheid.

Volgens mij is de Hersenstichting met haar Ommetjes app hem daarbij vooruit gesneld.

Lees ook: Kilometervreters over veerkrachtig oud worden

Shane O’Mara (2020). Te Voet. Hoe twee benen de mens verder brengen. Vertaald door Luud Dorresteijn. Amsterdam: De Bezige Bij.