Begin oktober is de week tegen eenzaamheid en Wijkracht Borne heeft een themabrief Samen tegen eenzaamheid uitgebracht met informatie en handvatten. Verschillende voorbeelden komen aan bod om de veelzijdigheid van eenzaamheid in te vullen. In dit blog wil ik op een andere manier eenzaamheid inkleuren: met bijpassende muziek. Allereerst geef ik kort de 3 soorten eenzaamheid weer, die vaak worden onderscheiden en aansluitend de muziek, die ik daarbij zou uitzoeken.

De vele gezichten van eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel van leegte en gemis. Iedereen kent wel momenten van eenzaamheid in bepaalde periodes van het leven. De volgende 3 soorten eenzaamheid worden vaak omschreven:

  1. Emotionele eenzaamheid gaat over het missen van een hechte, intieme band met een of meerdere personen. Deze vorm gaat over de kwaliteit van het contact.
  2. Sociale eenzaamheid wil zeggen dat je minder contact hebt met mensen dan je wenst. Het gaat over het aantal contacten.
  3. Existentiële eenzaamheid gaat over zingeving. Wanneer je zoekt naar de betekenis van je leven of jouw plek in het leven.

Emotionele eenzaamheid

Een goed voorbeeld van muziek bij emotionele eenzaamheid vind ik het lied I’ll never love again, dat lady Gaga zingt na het overlijden van haar grote liefde in A star is born. Na een tumultueus leven vol passie, roem, drank en drugs, zingt zij over hun gemeenschappelijke liefde. Wanneer iemand, die je dierbaar is, wegvalt, is dit niet te vervangen door een ander. Ook al zijn er anderen van wie je houdt. Dat is emotionele eenzaamheid.

Sociale eenzaamheid

Muziek van Tsjaikovski past voor mij bij sociale eenzaamheid. Wanneer je weinig contact hebt met mensen, komt bij mij het beeld van een lege kamer naar voren. In die kamer klinkt muziek, die verlatenheid en verdriet oproept. Dan denk ik aan Tsjaikovski’s Ouverture.

Existentiële eenzaamheid

Jaren geleden was ik ziek en tijdens mijn herstel zocht ik naar de betekenis van mijn leven, naar dingen die ik belangrijk vind in mijn leven. De muziek van Einaudi past in die zoektocht en met name het nummer Run heb ik keer op keer geluisterd. Alle elementen zitten er voor mij in: verlies, verdriet, troost, weg willen, doorgaan, energie, noem maar op.

Welke muziek kies jij?

Eenzaamheid is persoonlijk. Soms is het lastig om in woorden uit te drukken wat we voelen en willen. Muziek is een andere manier om eenzaamheid in te kleuren. Welke muziek kies jij?

Voor meer informatie of het aanvragen van een workshop: