Ik wil begrijpen

Filosofie begint voor mij met verwondering, met vragen naar het hoe en waarom. Daarover wil ik met jou in gesprek gaan. Een dialoog over verschillende onderwerpen, die in zorg en welzijn belangrijk zijn.

Patiëntenparticipatie in de praktijk

Participatie gaat over het meedoen en meedenken van mensen. Participatie is geen doel op zich, maar een zoektocht naar een goed leven. Hoe geef je vorm aan patiëntenparticipatie binnen een zorginstelling?

Werken aan betere zorg betekent samen onderzoeken op welke manieren participatie en eigen regie in de zorgpraktijk handen en voeten kunnen krijgen.

Eigen regie

Waarom is eigen regie belangrijk en waarom is het lastig in praktijk te brengen? Welke betekenis heeft eigen regie? Ik bied ondersteuning bij het uitwerken van deze vragen.

Ethiek

Aandacht voor autonomie kan botsen met professionele opvattingen over goede zorg. Daarom is kritisch nadenken over juist handelen belangrijk.

Ethiek vraagt om een dialoog, waarbij verschillende vragen gesteld mogen worden. Het is een zoektocht naar antwoorden op vragen en dilemma’s, die je ervaart in jouw praktijk.

 

Ben jij nieuwsgierig en wil jij jouw praktijk van zorg en welzijn anders leren zien?
Meld je aan voor een filosofische workshop en ga samen met anderen aan het werk met jouw vragen over de dagelijkse praktijk van zorg en welzijn.

 

Workshop In gesprek gaan over eenzaamheid

Hulpverleners en vrijwilligers in zorg en welzijn hebben te maken met mensen die eenzaam zijn. Hoe herken je eenzaamheid en welke woorden gebruik je om dit bespreekbaar te maken? Mijn workshop geeft praktische inzichten en hulpmiddelen om met eenzaamheid om te gaan.

 

Open Workshop

Je gaat zelf aan de slag met een thema naar keuze. Bijvoorbeeld over Mensbeelden. Het doel van deze workshop is bewustwording van jouw mensbeeld. Het geeft nieuwe inzichten en draagt bij aan het realiseren van persoonsgerichte zorg. Inzichten, die je kunt toepassen in de zorgpraktijk.

 

Wil jij met andere ogen leren kijken?

Voor meer informatie kun je contact opnemen: info@spinnenwebteksten.nl

Portfolio

Workshop In gesprek gaan over eenzaamheid

Hulpverleners en vrijwilligers in zorg en welzijn hebben te maken met mensen die eenzaam zijn. Hoe herken je eenzaamheid en welke woorden gebruik je om dit bespreekbaar te maken? Mijn workshop geeft praktische inzichten en hulpmiddelen om met eenzaamheid om te gaan. Er zijn verschillende varianten van deze workshop:

  • in de vorm van themabijeenkomsten waarbij deelnemers in groepjes in gesprek gaan met elkaar. Een spelvorm met de uitnodiging om te praten over hun huidige sociale netwerk en over mogelijke versterking van dit netwerk . Centraal thema is “Durf te vragen”.
  • het herkennen en signaleren van eenzaamheid, theoretisch overzicht van eenzaamheid en het vereenzamingsproces en waarom hulpverlening wel of niet werkt. Praktische hulpmiddelen om eenzaamheid te bespreken.

Het Kristallenspel is een manier om in een persoonlijk gesprek dieper in te gaan op het sociale netwerk en het verkennen van nieuwe mogelijke contacten.