Tekstschrijven en het enneagram is een mooie combinatie. Omdat ik nieuwsgierig ben en mijzelf graag goed wil kennen, heb ik deelgenomen aan de workshop ‘Kennismaken met het enneagram‘. Jezelf kennen betekent niet alleen dat je bezig bent met jezelf, maar ook met de manier waarop je met andere mensen omgaat. Zelfkennis helpt om anderen beter te begrijpen en dat is wanneer je teksten schrijft altijd belangrijk: je hebt te maken met klanten en met lezers.
Jaren geleden heb ik ook een bijeenkomst voor tekstschrijvers en het enneagram bijgewoond. Schrijven voor zorg en welzijn betekent dat ik met allerlei mensen in aanraking kom. Ik schrijf graag en ben benieuwd hoe ik mijzelf terugzie in de manier waarop ik werk.
Alles is altijd in beweging
De workshop ‘Kennismaken met het enneagram’ werd geleid door Geert Klein Bruinink van Enneavision. Alle deelnemers zaten in een kring en in het midden lag een kleurrijke plaat met een cirkel in 9 taartpunten, het symbool voor het enneagram. “Je kunt het enneagram vergelijken met een manier van kijken: ieder mens heeft zijn eigen bril op en al deze verschillende manieren zijn samengevat in dit model.” Ennea’ is het Griekse woord voor 9 en ‘vision’ betekent blik. Volgens Geert kun je het model vergelijken met negen brillen om naar de wereld te kijken. Het enneagram kent geen bedenker en is ongeveer 4000 jaar oud. Het is een figuur met 9 punten en het symbool, de cirkel met 3 driehoeken, geeft aan dat alles altijd in beweging is. Het model staat voor dynamiek en is zowel psychologisch als spiritueel te gebruiken. Het enneagram gaat over alledaagse gebeurtenissen; het laat zien waarom wij op een bepaalde manier handelen en hoe wij soms vastzitten in bepaalde patronen.
Een medaille heeft 2 kanten
Geert gebruikt als voorbeeld de medaille, deze staat symbool voor datgene waar wij naar streven in ons leven. “Elke ervaring heeft 2 kanten, net als een medaille. Om het leven echt te ervaren moet je beide kanten doormaken. Er is geen warmte zonder kou, geen zomer zonder winter, geen winst zonder verlies, geen waardering zonder afkeuring en geen zekerheid zonder onzekerheid.”
Enneagramtype
Na deze duidelijke uitleg is er ruimschoots de tijd voor een ieder om vragen te stellen over het model: er is zo veel te vertellen, daar is deze kennismakingsworkshop duidelijk te kort voor. Voorafgaand aan de workshop hebben alle deelnemers een aantal vragen beantwoord die gebaseerd zijn op het enneagram en nu krijgt iedere deelnemer een eigen persoonlijkheidsbeschrijving. Het leuke van deze typering is dat het niet alleen aangeeft hoe je kijkt, maar ook wat jouw stresspunten en ontwikkelpunten zijn. Iedereen heeft uiteindelijk alle types in zich.
Tekstschrijven met hoofd, buik en hart
Neem mij bijvoorbeeld: ik ben van nature een hoofdtype, mijn eerste reactie is denken, daarna pas doen. Ik wil zaken analyseren en abstracte begrippen vertalen in concrete stappen. Ik vind het belangrijk om zaken onder controle te hebben. Ik wil dat teksten feitelijke informatie geven en een duidelijke structuur hebben. De keerzijde hiervan is dat ik soms te veel uit wil zoeken. In mijn teksten ligt de uitdaging om de uiteenlopende wensen van de klant te vertalen in een krachtig boeiend verhaal.
Sterke kanten en valkuilen
De kennismakingsworkshop van Enneavision heeft mij laten ervaren hoe mijn bril mijn werkelijkheid bepaalt. Gelukkig zijn wij allemaal anders en kunnen wij ons ontwikkelen: het enneagram kan daarbij een hulpmiddel zijn. Het enneagram biedt ruimte aan het ontwikkelen van alle types: het gaat immers niet alleen over het denken, maar ook over voelen en handelen. Het is net als met teksten en schrijven: het gaat om een compleet plaatje waarin de verschillende kanten belicht worden.
Voor meer informatie en voor het schrijven van teksten voor zorg en welzijn kun je contact met mij opnemen.