Met het behalen van mijn diploma Filosofie en Maatschappij rond ik een opleiding af. Wat heeft de studie mij gebracht? Veel, heel veel, te veel om in een kort blog te kunnen benoemen. Het is een persoonlijk verhaal. Het korte antwoord is dat de opleiding

  • mij inzicht heeft gegeven in de verschillende perspectieven op kwaliteit van zorg en op vragen rond ethiek.
  • ingaat op uiteenlopende denkwijzen over maatschappelijke vragen.
  • mij geleerd heeft dat filosofie tijd en cultuurgebonden is.
  • voor mij een verdieping betekende van de praktijk rond autonomie en ziek zijn. Vandaar ook mijn afstudeerscriptie getiteld “Van eigen regie naar samen regie”.

Filosofie klinkt voor velen vaak abstract, het is echter heel tastbaar en herkenbaar in de alledaagse (zorg)praktijk en in onze manier van leven.

Verwondering

Filosofie begint voor mij met verwondering, bijvoorbeeld over de vele invullingen bij het begrip eigen regie. Ik vond het verrassend om te ontdekken dat het leuk is om met anderen over allerlei filosofische vragen te discussiëren en dat leeftijd daarbij geen rol speelt. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. De studie heeft nog veel meer vragen opgeleverd en ook vele antwoorden. Ik heb energie gevonden om met deze vragen door te gaan, om verder te zoeken en te ontwikkelen. Oftewel, met mijn diploma heb ik het begin van een nieuwe reis ontdekt.

Meer weten?

Voor wie nieuwsgierig is naar een uitgebreider antwoord: download hier de volledige tekst: wat heeft de filosofie mij gebracht. Of neem contact op en maak kennis met de praktijk van filosofie in de zorg:

  • hoe vertaal je zorgbeleid naar de praktijk? Een bijdrage vanuit filosofie en ethiek, waarbij het gaat om het samenspel van het perspectief van patiënten, naasten en hulpverleners;
  • ervaar filosofie in de praktijk door deel te nemen aan een workshop voor professionals en vrijwilligers in het sociale domein, bijvoorbeeld de workshop het Kristallenspel – durf te vragen – over eenzaamheid.