Sommigen associëren soep met de winter. Daar ben ik het niet mee eens! Soep kan zomers en ‘s winters heerlijk zijn. Tijdens een high tea kreeg ik deze zomer een frambozen-rabarber soep, heerlijk fris. Bovendien gaf het mij een idee voor dit blog over heldere teksten. Ik vergelijk schrijven wel vaker met koken: eerst moet je nadenken over wat je wilt eten, vervolgens zoek je een recept met bijpassende ingrediënten en daarna ga je aan de slag. Het eindresultaat is natuurlijk een goede soep.

Het recept voor een goede tekst

Er is geen kant-en-klaar recept, laat ik dat benadrukken. Een goede tekst begint met een stukje onderzoek: wat wil mijn klant? Ik vraag wat mensen aanspreekt en vervolgens waarom: sommige verhalen of rapporten lees je met plezier, andere stukken kosten moeite. Welke schrijfstijl past bij de vraag en welk smaak heeft mijn klant? Een tekst moet bij de boodschap passen: een verhaal over de gevolgen van een ziekte geeft informatie naast aandacht voor persoonlijke ervaringen. Het gaat niet alleen om woorden, maar om het samenspel tussen woorden, beeld en vorm; als tekstschrijver ben ik op zoek naar de juiste mix, omdat een kant-en-klaar recept ontbreekt.

Ingrediënten voor een heldere tekst

Een tekst bestaat uit woorden en zinnen in de juiste samenhang. Daarom is het zo belangrijk om eerst na te denken over wat ik ga zeggen. Wat wil ik vertellen en voor wie is dat belangrijk? Deze stap vraagt tijd en aandacht. Door met anderen te praten over wat ik wil vertellen, maak ik een begin. Ik vraag mensen wat zij van mijn verhaal vinden, ik nodig hen uit om hun mening te geven en zet deze gesprekken op papier om mijn gedachten te ordenen. Kortom, ik maak eerst een plan voordat ik ga schrijven.

Een boeiende tekst

Schrijven vraagt concentratie. De verleiding is groot om andere dingen te doen die ook nog moeten gebeuren. Schrijven vraagt tijd. Ik voer hele gesprekken in mijn hoofd wanneer ik schrijf. Schrijven is herschrijven. Het verhaal komt op papier en dan leg ik het weg, want een goede tekst heeft net als lekker eten tijd nodig. Na een dag herlees ik het of laat ik het door anderen lezen. Wanneer het stuk voor studenten bedoeld is, vraag ik een student. Is het een tekst voor hulpverleners, dan vraag ik een zorgverlener. Ik luister naar het commentaar, want het is gratis advies.

The proof of the pudding is in the eating

Uiteindelijk telt het resultaat: smaakt de soep? Smaken verschillen, mijn graadmeter ben ikzelf en mijn klant: zijn wij beiden tevreden? Mijn smaak is als volgt: ik houd van kort en bondig schrijven in gewone taal, waarbij ik de lezer aanspreek. Schrijven is een vak en is te leren. Goed schrijven is een kunst. Mijn schrijftips tot slot:

  • kies de juiste ingrediënten en zet alles van te voren klaar;
  • maak een plan en houd daar aan vast;
  • laat het op smaak komen en geef het tijd;
  • proef regelmatig, vraag anderen hun mening en leer daarvan.

Ik schrijf graag: nieuwsbrieven, folders of webteksten, je kunt altijd met vragen bij mij terecht. Ook met vragen voor een goed soep recept! Opmerkingen over mijn blog zijn welkom: neem gerust contact op.