Het is alweer een jaar geleden dat ik mijn bachelor filosofie heb behaald.

Een veel gestelde vraag is wat je met filosofie kunt doen. Om daar antwoord op te geven gebruik ik graag het beeld van op reis gaan …..

Beginnen aan een studie filosofie met veel jonge studenten betekende allereerst kennismaken met een boeiende nieuwe wereld. 

Het begin van de filosofische koorts

Docenten waren inspirerend en wilden hun enthousiasme graag delen met hun studenten. Bij ieder vak gaven zij lijsten met titels voor het geval dat wij ons zouden vervelen. Boeken om te lezen in de zomer- of de wintervakantie!. Al snel sloeg de filosofische koorts toe: ik genoot van al die nieuwe kennis en kwam tijd te kort. Tijdens de discussies met jonge studenten vergat ik het leeftijdsverschil. Thuis maakte ik samenvattingen en werkte logica opdrachten voor de lol uit. Het was verslavend: mijn kennis over de Westerse geschiedenis werd opgepoetst en mijn vaardigheid in argumentatie verbeterde. Ik had plezier in het schrijven over filosofische onderwerpen, leerde nieuwe mensen kennen, las veel tijdens het reizen met de trein en vond een tweede thuis in een Gronings Bed en Breakfast.

Wat kun je er mee doen?

De tijd is omgevlogen en toen kreeg ik mijn bachelor Filosofie. Wat nu en hoe verder? Als rasechte filosoof ben ik op zoek. Een vraag die aan bijna alle filosofie studenten wordt gesteld, is: “Leuk hoor zo’n studie, maar wat kun je daar later mee doen?” Ook medestudenten stelden deze vraag aan mij in de hoop dat ik gezien mijn leeftijd hen een goed antwoord zou geven, dat wil zeggen een antwoord dat zij thuis zouden kunnen gebruiken. Wanneer een medestudent mij deze vraag stelde, kaatste ik de bal terug: “Weet jij al wat jij er mee gaat doen?” “Geen idee,” was het antwoord meestal. Waarop ik dan aansloot met mijn antwoord: “Ja, dat herken ik, want ik weet het ook niet.” Soms is leeftijdsverschil niet belangrijk.

Reiservaringen

Ik heb geen kant en klare antwoorden: misschien heb ik zelfs meer vragen dan aan het begin van mijn studie filosofie. Want wat kan ik met filosofie? Ik vergelijk het met op reis gaan: je verlaat jouw vertrouwde omgeving en gaat op stap naar een nieuwe onbekende plek. Van te voren weet je niet wat je tegen zult komen en je doet allerlei indrukken op. Pas wanneer je weer thuiskomt, zinken de ervaringen in. Mijn reiservaringen in de filosofie hebben te maken met het kennismaken met nieuwe werelden van allerlei filosofen, met redeneren en argumenteren, met het kijken vanuit verschillende invalshoeken en het afwegen van standpunten. Het allerbelangrijkste van mijn filosofische reis was voor mij het op weg zijn, waardoor ik steeds nieuwe ontdekkingen deed en mijn nieuwsgierigheid naar achterliggende gedachten kon voeden.

Patiënten participatie

Mijn bachelor scriptie ging over Kants opvatting van autonomie en hoe ziekte en omgaan met ziekte beïnvloed worden door dit beeld van autonomie. Vanuit mijn eigen ziekte-ervaring vroeg ik mij echter af hoe mijn ervaringen van kwetsbaarheid en afhankelijkheid samengaan met opvattingen over autonomie. Vanuit de zorgethiek kon ik autonomie vanuit een andere invalshoek benaderen, namelijk vanuit het belang van persoonlijke relaties. Kants benadering in combinatie met de zorg-ethische benadering waren voor mij herkenbaar, beiden passen bij mijn ervaring. Met de bachelor scriptie is mijn filosofische reis echter niet afgesloten. Ik heb de smaak te pakken en wil graag verder op reis. Daarom ga ik dit najaar mijn studie weer oppakken. Ik wil uitzoeken hoe patiënten participatie vorm en inhoud krijgt in de zorg. Wat ik ermee ga doen? In elk geval weer de nodige reiservaring opdoen en deze doorgeven aan anderen!

Wie onderweg is, vernieuwt zich met elke stap
Drukpa Rinpoche