Geluk zit vaak in kleine dingen: voor mij is de groentetas een voorbeeld daarvan. Sinds een half jaar heb ik een abonnement op de groentetas van Vertwenz en de knalgroene tas is alleen al vanwege zijn kleur een vrolijke noot tussen de andere boodschappentassen. Ik word blij van de inhoud van de tas, ik leer nieuwe groentes ontdekken en ik heb minder stress bij het boodschappen doen. Daarom gaat mijn blog over de groentetas.

Minder keuzestress

Druk, druk, druk, is het kenmerk van onze tijd en er is ook zo veel om uit te kiezen. Ga je dit weekend naar vrienden of toch liever naar het concert dat je niet wilt missen? Dan is er nog dat boek dat je wilt lezen, de film die je echt moet zien, of …. Soms weet je het niet meer. Je komt tijd te kort en alles moet snel, sneller, snelst om alles in die ene dag te proppen. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet gelukkiger worden van de vele keuzes die ze moeten maken. Integendeel, de veelheid aan keuzes leidt tot stress.

Onthaasten

Ik werk van huis uit, waardoor ik mijn werk kan afwisselen met huishoudelijke beslommeringen. Met de groentetas krijg ik één keer per week groente aan huis bezorgd. Groente van het seizoen en van boeren uit de buurt. Het is alsof ik elke week een cadeautje mag uitpakken, iedere week opnieuw. Jan van Vertwenz bezorgt de tas meestal en zo nodig legt hij uit welke groente erbij zit. Ik ken veel groenten, maar ontdek toch nieuwe dingen: zoals romanesco bloemkool. Niet alleen een mooie naam, ook een fantastische smaak. De groente uit de groentetas is niet kant en klaar gesneden of schoongemaakt. Dit kost tijd, maar ik vind het prettig om dit tussen het schrijfwerk door te doen. Zo ben ik ter afwisseling bezig met mijn handen in plaats van mijn hoofd. En aan het einde van de dag hoef ik alleen nog maar de pan op het vuur te zetten.

Tijd voor leuke dingen

Ik neem elke dag de tijd om iets te doen waar ik van geniet, iets te doen wat ik belangrijk vind. Vorige week maakte ik bijvoorbeeld een wandeling in het bos aan het einde van een mooie dag. De ondergaande zon weerspiegelde in het water de bruine bladeren en de kale takken van de bomen, een kraakheldere tekening. Op zo’n moment van de dag zijn veel mensen druk bezig na te denken over welk eten zij moeten kopen. Ik genoot niet alleen van de wandeling en van de stilte in het bos, maar ook van het idee dat de groente al klaarstond. Zo houd ik tijd over om aan andere dingen te denken of om andere zaken te doen.

Geluk

Met de groentetas laat ik de keuze voor groente aan anderen. Minder keuzestress en meer tijd om bij te kletsen met vrienden tijdens een gezellige maaltijd of meer tijd voor een wandeling. En ik neem de tijd om te schrijven: over ontwikkelingen in de zorg, over gedachten die mij bezighouden, over filosofen en over boeken die mij raken. Geluk is soms dichterbij dan je denkt. Voor mij zit geluk ook in die wekelijkse groentetas.

Elke spin weeft zijn eigen patroon. Spinnenwebben zijn net verhalen: helder, doorzichtig en sterk in samenhang. Mijn motto is ‘Druppels vangen aandacht’: een beeld van een spinnenweb, waarbij het om de juiste woorden gaat die betekenis hebben en het verhaal vertellen.