Tekstschrijven begint met het vinden van de juiste woorden om een boodschap uit te beelden.  Sommige mensen gebruiken plaatjes of foto’s, anderen gebruiken woorden. Ik zoek als tekstschrijver altijd naar woorden. Wanneer ik met klanten in gesprek ben, ben ik vooral aan het luisteren. Waar denken zij aan en hoe kan ik hun beeld in woorden vertalen?

Spinnenweb teksten: Luisteren
Spinnenweb teksten: luisteren

Schrijven is luisteren

Schrijven is schrappen en vooral kiezen. Er zijn mensen die gemakkelijk hun gedachten in woorden op papier zetten. Ik help hen vaak om te kiezen, te ordenen en te schrappen. Er zijn ook mensen die moeite hebben om een woord op papier te krijgen. Ik ga met hen in gesprek, luister naar hun woorden en zet hun gedachten op papier. Het klinkt eenvoudig, het is echter de kunst om de woorden zo te kiezen dat deze het gewenste beeld oproepen. Denk bijvoorbeeld aan het doorvertellen van een verhaal. Elke keer dat een verhaal opnieuw verteld wordt, verandert er iets, zodat het verhaal verandert. Welk beeld wil je oproepen? Een foto van een spinnenweb kan symbool staan voor een kunstwerk of voor de noodzaak om een stofdoek te pakken.

 

Welk beeld zoekt mijn klant?

Communicatie is niet eenvoudig, daarom gebruik ik een simpele test te toetsen of een beeld werkt. Vraag jezelf af welk beeld je wilt overbrengen en probeer het uit door te gaan praten met iemand. Kijk in zijn of haar ogen, zoek herkenning, vraag feedback. Persoonlijke communicatie is het allersterkste middel om een boodschap over te brengen. Het voordeel van een gesprek is dat je meteen kunt toetsen of jouw boodschap overkomt en waar eventuele knelpunten zitten. Neem degene met wie je in gesprek bent serieus. Zeg niet: jij snapt het niet, wanneer de ander vragend kijkt. Leer van het gesprek wat wel of niet werkt. Zo vind  je de juiste woorden om een beeld uit te drukken.

 

Een blog als kaart

Wanneer je jouw beeld in een gesprek kunt overbrengen, ga dan op zoek naar aanvullende middelen zoals sociale media en gedrukte media. Elk communicatiemiddel heeft zijn sterke en zwakke kanten. Internet biedt 24 uur toegankelijke actuele informatie. Een folder of brochure veroudert snel, maar heeft als sterk punt dat je deze op je gemak kunt doorbladeren. Mijn blog Winterstilte heb ik dit jaar als kaart af laten drukken, want ik heb bij de kerstboom liever kerstkaarten dan een computer.

 

Wil je een vrijblijvend advies? Graag maak ik een persoonlijke afspraak zodat je mij kunt vertellen wat je wilt en zodat ik kan meedenken hoe je dat het beste kunt bereiken.