Geven en ontvangen, het was onderwerp van discussie tijdens het eerste Filosofiecafé Twente in Borne. Het riep bij mij de geur van versgebakken koekjes op… “Heb je dan tijd om te bakken?” vragen mensen mij. Natuurlijk, daar maak ik tijd voor en dat komt omdat deze koekjes voor mij symbool staan voor wat ik belangrijk vind in mijn leven, namelijk tijd nemen voor elkaar en vooral voor degenen om wie ik geef.

Tijd en aandacht

In haar inleiding gaf onderzoekster Femmianne Bredewold aan welke filosofie achter de participatiemaatschappij schuil gaat en dat veel mensen best wat willen geven, maar dat relatief weinig mensen willen ontvangen. Waarom is er zo’n verschil tussen geven en ontvangen? Volgens mij willen wij het liefste zelfstandig en onafhankelijk zijn en vergeten dat wij kwetsbaar zijn. Maar ontvangen kan ook heel leuk zijn, neem bijvoorbeeld de koekjes, die mijn buurvrouw iedere maand bakte samen met haar man. Zij kneedde het deeg en hij haalde de bladen in en uit de oven. Toen ik het recept kreeg en uitprobeerde, kwamen zij proeven. “Nog iets langer kneden, maar je bent op de goede weg” was hun unanieme oordeel.

Delen met anderen

Mijn buurvrouw bakte koekjes en dat rook heerlijk, het belangrijkste was echter het delen. Zij verdeelde alle koekjes over vele potten en deze vonden hun weg naar familieleden en vrienden. Zo deelde mijn buurvrouw en daarmee gaf zij aandacht aan hen. Zij sprak af dat de ontvanger de lege pot zou terugbrengen, zodat zij na verloop van tijd een nieuwe pot vol koekjes kon uitdelen. Op deze manier kwamen alle familieleden en vrienden een keer langs en was er aandacht en belangstelling voor elkaar. Toen ik mijn buurvrouw wat beter kende, kreeg ik ook een pot met koekjes: het was lekker en gezellig en zo hadden we regelmatig contact.

Midden in het leven staan

Binnenkort doe ik mee aan een cursus over je bewust oriënteren op ouder worden. Wanneer je ouder wordt, verandert een aantal zaken: lichamelijk, financieel, sociaal, werk en rond zingeving. Voor mij betekent leven continu omgaan met veranderingen, bezig zijn met mijn vragen en zoeken naar antwoorden. Ik merk dat ik naarmate ik ouder word, het belangrijker vind om mijn tijd te besteden aan aandacht voor elkaar. Daarom bak ik graag, want met bakken kan ik aangeven dat ik om anderen geef.

Leer ontvangen

Geven en ontvangen kun je niet afdwingen, het gaat er om hoe wij met elkaar kunnen omgaan. Voor mij horen zelfgebakken koekjes bij het thema geven en ontvangen. Mijn buurvrouw is voor mij een voorbeeld in het geven van aandacht aan elkaar: participatiemaatschappij voordat het woord bestond. Haar koekjes betekenen: ik zie jou en ik geef om jou. Wees niet bang voor kwetsbaarheid: het hoort bij het leven, of je nu jong of oud bent. Leer geven en vergeet niet te ontvangen. Ga op zoek naar een manier die bij jou past. En laat mij tijdig weten wanneer je langskomt, dan kan ik gaan bakken!

Spinnenwebben zijn net verhalen: helder, doorzichtig en sterk in samenhang. Spinnenweb teksten schrijft graag voor gezondheidszorg en welzijnsinstellingen. Mijn motto is ‘Druppels vangen aandacht’: het gaat om de juiste woorden die betekenis hebben, een heldere tekst opleveren en het verhaal vertellen.