‘Wat hebt u een mooie tuin.’ Bij het afscheid lopen we langs de achterdeur naar buiten en daar staan bloemen in allerlei prachtige kleuren volop te bloeien.
‘Wilt u wat bloemen mee?’ Meneer D. kijkt mij vragend aan.
‘Dat zou ik prachtig vinden.’ Blij vertrek ik met een mooie bos bloemen die thuis in de vaas gaan en waar ik nog een hele week van geniet.

Senioren op eigen kracht

Als vrijwilliger bezoek ik met enige regelmaat ouderen in mijn eigen woonplaats. Het project heet Senioren Op Eigen Kracht afgekort SOEK. Ik vul tijdens het gesprek een vragenlijst in die verwerkt word door de GGD Twente. Het gesprek is echter zoveel meer dan de vragenlijst.

Het zijn ontmoetingen met mensen die vanuit hun levenservaring vertellen over allerlei zaken die zij belangrijk vinden. Bij de een gaat het vooral over de (klein)kinderen waar ze zorgen over heeft, bij de ander gaat het over aanpassingen in huis of over sociale contacten in de buurt die in de loop der tijd veranderd zijn. Ook het levenseinde komt vaak ter sprake.

Geluk

Al die gesprekken zijn pareltjes die ik koester. Het gaat over ouder worden in Borne en het zet mij aan het denken over hoe ik zelf oud wil worden. Elk gesprek sluit ik af met het bedanken van de mensen die openhartig hun ervaringen met mij delen. Terwijl de meneer bloemen afsnijdt, trekt zijn vrouw even aan mijn arm.
‘Hij zag het eerst niet zo zitten om over ouder worden te praten, maar hij vond het echt een prettig gesprek. Dat weet ik zeker, anders gaf hij jou geen bloemen mee.’
Blij ga ik met de bloemen naar huis. Wat kan vrijwilligerswerk mooi zijn.